Home

Suikerhistorie

De rol van suiker door de eeuwen heen

Bronnen beeldmateriaal

Het prille begin

800 v.Chr. - 0

Konfijten, conserveren en inmaken

18e eeuw

Naar Amerika!

15e - 16e eeuw

Suiker als feest:

gastronomische desserts

19de eeuw

Proeftuin Spanje

7e - 14e eeuw

Koekje erbij?

18e eeuw en later

Suiker hoort er vanzelfsprekend bij

Eind 19e eeuw

Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw

Suiker van biet!

19e eeuw

Suiker en slavernij

16e - 17e eeuw

Suikerbakkers

Eind 16e eeuw

Dieet en lijn

20e eeuw

De suikertovenaar

17e - 18e eeuw

Van medicijn

naar lekkere luxe

16e eeuw

Suiker in het normale voedingspatroon

20e - 21e eeuw

Proeftuin Spanje

Suiker kwam als exportproduct naar Europa, via havens als Constantinopel (het huidige Istanbul), Venetië, Livorno, Genua, Sicilië en Marseille. De suiker legde een lange weg af en was schaars en daardoor kostbaar. Misschien was het wel voordeliger om de suikerriet in Europa aan te planten?

 

Experiment in de tuin

Het schiereiland is vanaf de 7e eeuw bezet door de Moren (Arabieren) en deze pakken de landbouw, de moestuin en de siertuinen grondig aan. De in Sevilla geboren Abū ’l-Khayr (getooid met de bijnaam ‘Al-Shajjār’ ofwel ‘de bomenplanter’) schreef in de 11e eeuw een verhandeling over de landbouw. Hij behandelt olijfbomen, wijnstokken, vijgenbomen, palmbomen, graan, vruchten en groenten, vlas en katoen, bananen én het rietsuiker.

 

 

Met de komst van de Arabieren naar Spanje neemt
de teelt van rietsuiker in Europa een aanvang.

Proeftuin Spanje

7e - 14e eeuw