Home

Suikerhistorie

De rol van suiker door de eeuwen heen

Bronnen beeldmateriaal

Het prille begin

800 v.Chr. - 0

Konfijten, conserveren en inmaken

18e eeuw

Naar Amerika!

15e - 16e eeuw

Suiker als feest:

gastronomische desserts

19de eeuw

Proeftuin Spanje

7e - 14e eeuw

Koekje erbij?

18e eeuw en later

Suiker hoort er vanzelfsprekend bij

Eind 19e eeuw

Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw

Suiker van biet!

19e eeuw

Suiker en slavernij

16e - 17e eeuw

Suikerbakkers

Eind 16e eeuw

Dieet en lijn

20e eeuw

De suikertovenaar

17e - 18e eeuw

Van medicijn

naar lekkere luxe

16e eeuw

Suiker in het normale voedingspatroon

20e - 21e eeuw

Suiker als medicijn

Suiker kocht je aanvankelijk bij de apotheek. Het hoorde bij de specerijen, kruiden en andere geneeskrachtige middelen die daartoe door de apotheker werden samengesteld en verkocht. De geneeskunde werkte toen anders dan nú. Men hield het op de lichaamssappen en temperaturen die in evenwicht moesten blijven. Zo had je warm en koud, droog en vochtig, en smaken als bitter, zout, zuur en zoet.

 

De humeurenleer noodzaakte de arts en apotheker om middelen te vinden om de verschillende ‘humeuren’ in evenwicht te brengen. Wie koorts had moest verkoeling vinden, wie gal spuwde diende dat te compenseren met zoetigheid. Suiker was dus onderdeel van de middelen die de geneeskunde terzijde stond bij het behandelen van patiënten.

 

 

Zieke in de middeleeuwen werd behandeld volgens de 'humeurenleer'.

Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw