Suikerhistorie
De rol van suiker door de eeuwen heen
Bronnen beeldmateriaal
Het prille begin
800 v.Chr. - 0
Konfijten, conserveren en inmaken
18e eeuw
Naar Amerika!
15e - 16e eeuw
Suiker als feest:
gastronomische desserts
19de eeuw
Proeftuin Spanje
7e - 14e eeuw
Koekje erbij?
18e eeuw en later
Suiker hoort er vanzelfsprekend bij
Eind 19e eeuw
Suiker als medicijn
8e - 12e eeuw
Suiker van biet!
19e eeuw
Suiker en slavernij
16e - 17e eeuw
Suikerbakkers
Eind 16e eeuw
Dieet en lijn
20e eeuw
De suikertovenaar
17e - 18e eeuw
Van medicijn
naar lekkere luxe
16e eeuw
Suiker in het normale voedingspatroon
20e - 21e eeuw
Naar Amerika!
Wanneer Columbus zijn ontdekkingsreis begint in 1492 neemt hij bij een tussenstop op de Canarische Eilanden ook rietsuikerplanten mee. Op zich is dat grappig. Columbus meende dat hij een andere weg naar India zou ontdekken, in feite de bakermat van de Europese rietsuikercultuur.
Maar hij vond de Amerika’s, dat als West-Indië door het leven zou gaan. En in dat klimaat gedijt de suikerriet heel goed, bleek al snel na de aanplant op de eilanden waar Columbus voet aan wal zette: de Bahama’s.
LEES MEER
Al aan het eind van de 14e eeuw wordt de productie van molasse van suikerriet verbeterd voor een hoger rendement. Andalusië, de Algarve, Madeira en de Canarische Eilanden zijn de belangrijkste productiecentra. Venetië had het monopolie op de suikerhandel, maar Madeira viel te bereiken buiten de macht van Venetië om. Rond 1480 waren er al zeventig Antwerpse schepen actief betrokken bij de suikerhandel van Madeira naar Vlaanderen. Daar kwamen de Canarische eilanden nog bij.
Nieuw Continent
Wanneer Columbus van zijn eerste reis terug komt lijkt het in eerste instantie een ‘mislukking’ omdat er geen specerijen groeien in dit land dat India niet blijkt te zijn. Al gauw blijkt dat de vruchtbare grond van dit nieuwe continent te exploiteren valt. Suikerriet en katoen zullen de nieuwe landbouwproducten worden van Brazilië, het zuiden van de Verenigde Staten en de Cariben.
Columbus zet voet aan wal in ‘Amerika’ (15e eeuw).
Christoffel Columbus.
Naar Amerika!
15e - 16e eeuw