Home

Suikerhistorie

De rol van suiker door de eeuwen heen

Bronnen beeldmateriaal

Het prille begin

800 v.Chr. - 0

Konfijten, conserveren en inmaken

18e eeuw

Naar Amerika!

15e - 16e eeuw

Suiker als feest:

gastronomische desserts

19de eeuw

Proeftuin Spanje

7e - 14e eeuw

Koekje erbij?

18e eeuw en later

Suiker hoort er vanzelfsprekend bij

Eind 19e eeuw

Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw

Suiker van biet!

19e eeuw

Suiker en slavernij

16e - 17e eeuw

Suikerbakkers

Eind 16e eeuw

Dieet en lijn

20e eeuw

De suikertovenaar

17e - 18e eeuw

Van medicijn

naar lekkere luxe

16e eeuw

Suiker in het normale voedingspatroon

20e - 21e eeuw

Van medicijn naar lekkere luxe

Langzaamaan verovert suiker zich een plaatsje in de gerechten van de hofkeukens en de huizen van de betere burgers. Om vruchten mee te konfijten, maar ook als smaakmaker in gerechten. In het eerste kookboek dat in de Nederlandse taal geschreven is in vind je al voorbeelden. Er wordt gesproken over drie soorten suiker: broodsuiker (suiker in de vorm van een kegel), potsuiker (van de kegel afgekerfde stukjes suiker) en meelsuiker (tot fijn poeder gestampte stukjes kegelsuiker). In wat voor recepten ging de suiker in het Notabel Boecxken van Cokerijen uit 1514?

 

Via de handelsroutes vanuit Alexandrië, Damascus, Antiochië, of Constantinopel kwam vanaf de middeleeuwen de rietsuiker naar Europa. Het was een kostbare specerij, net als peper, kaneel en gember. Met de komst van de suikerplantages in Europa komt er weliswaar eenvoudiger suiker in omloop, maar de prijs blijft hoog. Suiker wordt zorgvuldig afgewogen en de vrouw des huizes beheert de suikervoorraad nauwkeurig. In het begin wordt suiker vooral als smaakmaker gebruikt in gerechten die wij nú als hartig zouden omschrijven, in zoete gerechten en om vruchten te konfijten, zodat je ze voor de winter kon bewaren.

Apotheker en assistent. De een weegt de stukjes suiker, de ander stampt die tot poedersuiker.

Van medicijn

naar lekkere luxe

16e eeuw