Suikerhistorie
De rol van suiker door de eeuwen heen
Bronnen beeldmateriaal
Het prille begin
800 v.Chr. - 0
Konfijten, conserveren en inmaken
18e eeuw
Naar Amerika!
15e - 16e eeuw
Suiker als feest:
gastronomische desserts
19de eeuw
Proeftuin Spanje
7e - 14e eeuw
Koekje erbij?
18e eeuw en later
Suiker hoort er vanzelfsprekend bij
Eind 19e eeuw
Suiker als medicijn
8e - 12e eeuw
Suiker van biet!
19e eeuw
Suiker en slavernij
16e - 17e eeuw
Suikerbakkers
Eind 16e eeuw
Dieet en lijn
20e eeuw
De suikertovenaar
17e - 18e eeuw
Van medicijn
naar lekkere luxe
16e eeuw
Suiker in het normale voedingspatroon
20e - 21e eeuw
Suikerbakkers
In 1594 telde de stad Rotterdam al drie suikerbakkers. Deze opkomst was te danken aan de toename van de aanvoer van melasse, de suikerbrij die van St. Thomas, één van de Maagdeneilanden in de Cariben en Brazilië naar ons land werd vervoerd. In die tijd heette je suikerbakker als je suiker raffineerde, of ‘refeneeren’, zoals het toen ook wel geschreven werd. Reynier Martensz van Beaumont (hier proef je een Franse afkomst) vestigde zich in het huis Het Moriaenshoofd, met daarachter in de Moriaensteeg zijn Suyckerhuis. Pieter Claesz Winter bedreef de suikernegotie in de Kalverstraat en Pieter Michielsz van der Heyde aan de Hoofdsteeg. Er zouden er in de eeuw daarop nog velen volgen, dankzij de toenemende invoer van de ruwe suikermassa.
Amsterdam bleef niet achter. In 1597 telde de stad eveneens drie ‘raffineurs van suycker’. Aanvankelijk kochten de Amsterdammers de ruwe suiker van de Portugezen. Later zou men dit van de Surinaamse suikerplantages aankopen. Amsterdam en Rotterdam namen in de lage landen het stokje over van Antwerpen en Rouen, nadat de Spanjaarden Antwerpen bezetten.
LEES MEER
Het hooggewaardeerde ambacht van suikerbakker
Van de ruwe suiker ‘bakten’ de raffineurs suikerbroden. Uiteindelijk zal de naam ‘suikerbakker’ ook gebruikt worden voor de ambachtslieden die met de suiker aan de slag gingen als banketbakker en suikerwerker. Kunstwerken van suiker sierden menige tafel, en de lekkernijen gingen als lekkerbeetjes over de toonbank voor de Hannekes Lekkertand en de smulpapen uit de 16e, 17e en 18e eeuw.
Suikerbrodenwinkel ‘In de lompen’ in Amsterdam (1619).
Suikerbrood met suikertang om stukjes suiker af te breken.
Suikerbakkers
Eind 16e eeuw