Home

Suikerhistorie

De rol van suiker door de eeuwen heen

Bronnen beeldmateriaal

Het prille begin

800 v.Chr. - 0

Konfijten, conserveren en inmaken

18e eeuw

Naar Amerika!

15e - 16e eeuw

Suiker als feest:

gastronomische desserts

19de eeuw

Proeftuin Spanje

7e - 14e eeuw

Koekje erbij?

18e eeuw en later

Suiker hoort er vanzelfsprekend bij

Eind 19e eeuw

Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw

Suiker van biet!

19e eeuw

Suiker en slavernij

16e - 17e eeuw

Suikerbakkers

Eind 16e eeuw

Dieet en lijn

20e eeuw

De suikertovenaar

17e - 18e eeuw

Van medicijn

naar lekkere luxe

16e eeuw

Suiker in het normale voedingspatroon

20e - 21e eeuw

Suiker en slavernij

Suikerplantages zijn arbeidsintensief, evenals het proces van verwerking van het suikerriet. Daarvoor is mankracht nodig. Waar haal je die vandaan? Op de plantages werkten Afrikaanse slaven, ook in Europa. Bijvoorbeeld rond Valencia in het Koninkrijk Castilië.

De Portugezen beginnen in de 17e eeuw met de teelt van suikerriet op het eiland Sao Tomé, ter hoogte van de equator voor het huidige Congo. Plantages, die ze met behulp van Afrikaanse slaven draaiende houden.

Slaven op een Braziliaanse suikerrietplantage.

Suiker en slavernij

16e - 17e eeuw