Suikerhistorie
De rol van suiker door de eeuwen heen
Bronnen beeldmateriaal
Het prille begin
800 v.Chr. - 0
Konfijten, conserveren en inmaken
18e eeuw
Naar Amerika!
15e - 16e eeuw
Suiker als feest:
gastronomische desserts
19de eeuw
Proeftuin Spanje
7e - 14e eeuw
Koekje erbij?
18e eeuw en later
Suiker hoort er vanzelfsprekend bij
Eind 19e eeuw
Suiker als medicijn
8e - 12e eeuw
Suiker van biet!
19e eeuw
Suiker en slavernij
16e - 17e eeuw
Suikerbakkers
Eind 16e eeuw
Dieet en lijn
20e eeuw
De suikertovenaar
17e - 18e eeuw
Van medicijn
naar lekkere luxe
16e eeuw
Suiker in het normale voedingspatroon
20e - 21e eeuw
Suiker en slavernij
Suikerplantages zijn arbeidsintensief, evenals het proces van verwerking van het suikerriet. Daarvoor is mankracht nodig. Waar haal je die vandaan? Op de plantages werkten Afrikaanse slaven, ook in Europa. Bijvoorbeeld rond Valencia in het Koninkrijk Castilië.
De Portugezen beginnen in de 17e eeuw met de teelt van suikerriet op het eiland Sao Tomé, ter hoogte van de equator voor het huidige Congo. Plantages, die ze met behulp van Afrikaanse slaven draaiende houden.
LEES MEER
Met de ontdekking van de wereld begint ook het suikerriet aan een wereldreis. Vooral in West-Indië en Zuid-Amerika. De Portugezen brengen het suikerriet naar Brazilië en halverwege de 16e eeuw zijn daar al duizenden kleine suikerfabriekjes, onder andere in Suriname.
Van suiker naar slavenhandel
De productie in Europa en op Sao Tomé stagneert door de concurrentie uit Zuid-Amerika, waarna dit eiland een belangrijke rol in de slavenhandel gaat spelen. Het succes van de suiker is namelijk te
danken aan de inzet van slaven, die op onmenselijke wijze naar de Amerika’s werden vervoerd en op de plantages te werk werden gesteld. De hoge prijs die de slaven betaalden maakte de lage prijs van suiker in Europa mogelijk. In de 17e eeuw brengen de Nederlanders het suikerriet van Zuid-Amerika naar de Caribische eilanden. Zo stroomden scheepsladingen suiker de West-Europese markt op. Daardoor daalde de prijs en kwam suiker in vrij korte tijd binnen bereik van de burgers en later ook de lagere standen.
Slaven aan het werk op een Caribische suikerplantage (1623).
Conserven van rozen
Neem verse rode rozen die je goed uitzoekt, zonder verlepte blaadjes. Snijd het onderste witte stukje er af en stamp de blaadjes fijn in een vijzel. Neem op een pond rozen twee pond suiker (de verhouding is dus 1:2). Meng rozen en suiker. Je kunt er een beetje rode kleurstof door doen om een mooi vuurrode kleur
te krijgen. Op deze manier kun je ook conserven maken van goudsbloemen, bloemen van rozemarijn, ossentong of komkommerkruid. Dan gebruik je geen rode kleurstof.
Uit: Kookboec oft Familieren Keukenboec, Antonius Magirus (1612).
RECEPT
Slaven op een Braziliaanse suikerrietplantage.
Suiker en slavernij
16e - 17e eeuw