Home

Suikerhistorie

De rol van suiker door de eeuwen heen

Bronnen beeldmateriaal

Het prille begin

800 v.Chr. - 0

Konfijten, conserveren en inmaken

18e eeuw

Naar Amerika!

15e - 16e eeuw

Suiker als feest:

gastronomische desserts

19de eeuw

Proeftuin Spanje

7e - 14e eeuw

Koekje erbij?

18e eeuw en later

Suiker hoort er vanzelfsprekend bij

Eind 19e eeuw

Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw

Suiker van biet!

19e eeuw

Suiker en slavernij

16e - 17e eeuw

Suikerbakkers

Eind 16e eeuw

Dieet en lijn

20e eeuw

De suikertovenaar

17e - 18e eeuw

Van medicijn

naar lekkere luxe

16e eeuw

Suiker in het normale voedingspatroon

20e - 21e eeuw

Konfijten, conserveren en inmaken

Dankzij de suiker was de huisvrouw en huishoudster in staat om de oogst te verwaarden voor de winter. Niet alle vruchten kun je lang bewaren of drogen. Maakte je er jam of gelei van, of mengde je het sap met suikersiroop, verzegelde je de potten en flessen goed, dan kon je ook in de donkere dagen genieten van de zomer.

 

Suiker bracht ons de mogelijkheid vruchten en vruchtensap in te maken, zodat we ook buiten het seizoen van de vruchtensmaak konden genieten. Jams, gelei, siroop, droge en natte confituren kwamen binnen ons handbereik.

Stilleven van Luiz Meléndez.

Konfijten, conserveren en inmaken

18e eeuw