Suikerhistorie
De rol van suiker door de eeuwen heen
Bronnen beeldmateriaal
Het prille begin
800 v.Chr. - 0
Konfijten, conserveren en inmaken
18e eeuw
Naar Amerika!
15e - 16e eeuw
Suiker als feest:
gastronomische desserts
19de eeuw
Proeftuin Spanje
7e - 14e eeuw
Koekje erbij?
18e eeuw en later
Suiker hoort er vanzelfsprekend bij
Eind 19e eeuw
Suiker als medicijn
8e - 12e eeuw
Suiker van biet!
19e eeuw
Suiker en slavernij
16e - 17e eeuw
Suikerbakkers
Eind 16e eeuw
Dieet en lijn
20e eeuw
De suikertovenaar
17e - 18e eeuw
Van medicijn
naar lekkere luxe
16e eeuw
Suiker in het normale voedingspatroon
20e - 21e eeuw
Koekje erbij?
In de 18e eeuw gaan we massaal aan de koffie, thee en chocola. Alcoholvrije, maar toch opwekkende drankjes, die we met een klontje of schepje suiker er in gingen waarderen. Bij zo’n drankje hoort als vanzelf een koekje of een klein taartje of een plakje cake. Een traditie die we nu nóg in ere houden.
Eigenlijk vinden we het heel gewoon, een koekjestrommel, een bonbonmandje, of een fraaie schaal met taartjes of cake. Bij de koffie in de ochtend, bij de thee in de middag, en ’s avonds is er weer zo’n moment bij koffie of thee. Die traditie stamt uit de 18e eeuw.
LEES MEER
Uit: De Volmaakte Hollandsche Keuken-Meid (1761).
Koekje bij de thee
Zo at je wat dadels en een eenvoudig kaneelbeschuitje bij de chocola aan het ontbijt, dat door de welgestelde mensen vaak in bed genuttigd werd. Bij de thee en koffie kwam een keur aan bakwerk. Dankzij de steeds goedkoper wordende suiker die in grote hoeveelheden naar Europa kwam konden steeds meer mensen zich iets lekkers bij de thee veroorloven.
Patissier
Die zoetigheden haalde je bij de suikerbakker, die zich al snel naar Frans voorbeeld patissier ging noemen. Daarnaast werd het zelf bakken populair bij de dames uit betere kringen (of het instructies daartoe geven aan hun keukenpersoneel).
Recepten in de kookschriftjes
Receptuur schreven de dames van betere huize van elkaar of uit kookboeken over in een kookschriftje, waarbij zoetigheid vaak de overhand heeft. Pudding, vla, zoete broodjes, koekjes, taart, ijs, gekonfijte vruchten, compote, marmelade en siroop.
Het kraampje van de suikerbakkerij, zoetigheid en snoeperij (18e eeuw).
RECEPT
Chocola met een kaneelbeschuitje bij het ontbijt van Luiz Meléndez (1770).
Koekje erbij?
18e eeuw en later