Suikerhistorie

De rol van suiker door de eeuwen heen

Bronnen beeldmateriaal

Het prille begin

800 v.Chr. - 0

Konfijten, conserveren en inmaken

18e eeuw

Naar Amerika!

15e - 16e eeuw

Suiker als feest:

gastronomische desserts

19de eeuw

Proeftuin Spanje

7e - 14e eeuw

Koekje erbij?

18e eeuw en later

Suiker hoort er vanzelfsprekend bij

Eind 19e eeuw

Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw

Suiker van biet!

19e eeuw

Suiker en slavernij

16e - 17e eeuw

Suikerbakkers

Eind 16e eeuw

Dieet en lijn

20e eeuw

De suikertovenaar

17e - 18e eeuw

Van medicijn

naar lekkere luxe

16e eeuw

Suiker in het normale voedingspatroon

20e - 21e eeuw

Suiker als feest: gastronomische desserts

In de loop van de 19e eeuw neemt de ontwikkeling van de gastronomie een hoge vlucht. Uitgebreid dineren met een opeenvolging van gangen wordt dé manier om gasten te onthalen. De ene schotel al

fraaier dan de andere. Maar het klapstuk is natuurlijk het dessert, een verrukking voor oog en mond. De beroemde chefkoks uit Parijs geven het voorbeeld. De wereld volgt.

 •               LEES MEER

  Wanneer de Franse troepen uit Nederland verdwenen zijn, keert het Huis van Oranje terug. Maar nu niet als stadhouder aan het hoofd van ons land, Nederland wordt een koninkrijk. Bij een koninkrijk hoort een hofhouding, een paleis met een hofmaarschalk en kamerheren en hofdames. Staatsiebanketten en diners wisselen elkaar af. De chef-koks die deze uitgebreide maaltijden bereiden zijn meestal in Parijs geschoold en koken dus in de Franse stijl.

   

  Een keur aan toetjes

  De koning zet het voorbeeld, de rest van de elite - al dan niet van adel - volgt. Tot slot van de maaltijd verschijnt een dessert. Wij zouden dat nu toetjesbuffet noemen. Een keur aan heerlijkheden, waarbij ijs, meringues, nougat de Paris, een keur aan taarten en taartjes, puddingen en gelei het feestelijke slot vormen. Suikerrijk en kleurrijk. Bij het huwelijk van een kamerheer en een hofdame van koning Willem II en koningin Anna Paulowna wordt de maaltijd besloten met gelei van Champagne, een charlotte Russe, een macedoine van vruchten, slagroom en allerhande taartjes.

  Een prachtig dessert van suiker, room, vruchten, hoog opgetast zodat alle gasten aan tafel kunnen genieten van het schouwspel. Er zijn heel wat sokkels en andere oneetbare onderdelen nodig om zo’n bouwwerk tot stand te brengen.

De optocht van de zoetigheden, al dan niet als nagerecht (rond 1900).

 

 

Suiker als feest:

gastronomische desserts

19de eeuw