Suikerhistorie
De rol van suiker door de eeuwen heen
Bronnen beeldmateriaal
Het prille begin
800 v.Chr. - 0
Konfijten, conserveren en inmaken
18e eeuw
Naar Amerika!
15e - 16e eeuw
Suiker als feest:
gastronomische desserts
19de eeuw
Proeftuin Spanje
7e - 14e eeuw
Koekje erbij?
18e eeuw en later
Suiker hoort er vanzelfsprekend bij
Eind 19e eeuw
Suiker als medicijn
8e - 12e eeuw
Suiker van biet!
19e eeuw
Suiker en slavernij
16e - 17e eeuw
Suikerbakkers
Eind 16e eeuw
Dieet en lijn
20e eeuw
De suikertovenaar
17e - 18e eeuw
Van medicijn
naar lekkere luxe
16e eeuw
Suiker in het normale voedingspatroon
20e - 21e eeuw
Suiker als feest: gastronomische desserts
In de loop van de 19e eeuw neemt de ontwikkeling van de gastronomie een hoge vlucht. Uitgebreid dineren met een opeenvolging van gangen wordt dé manier om gasten te onthalen. De ene schotel al
fraaier dan de andere. Maar het klapstuk is natuurlijk het dessert, een verrukking voor oog en mond. De beroemde chefkoks uit Parijs geven het voorbeeld. De wereld volgt.
LEES MEER
Wanneer de Franse troepen uit Nederland verdwenen zijn, keert het Huis van Oranje terug. Maar nu niet als stadhouder aan het hoofd van ons land, Nederland wordt een koninkrijk. Bij een koninkrijk hoort een hofhouding, een paleis met een hofmaarschalk en kamerheren en hofdames. Staatsiebanketten en diners wisselen elkaar af. De chef-koks die deze uitgebreide maaltijden bereiden zijn meestal in Parijs geschoold en koken dus in de Franse stijl.
Een keur aan toetjes
De koning zet het voorbeeld, de rest van de elite - al dan niet van adel - volgt. Tot slot van de maaltijd verschijnt een dessert. Wij zouden dat nu toetjesbuffet noemen. Een keur aan heerlijkheden, waarbij ijs, meringues, nougat de Paris, een keur aan taarten en taartjes, puddingen en gelei het feestelijke slot vormen. Suikerrijk en kleurrijk. Bij het huwelijk van een kamerheer en een hofdame van koning Willem II en koningin Anna Paulowna wordt de maaltijd besloten met gelei van Champagne, een charlotte Russe, een macedoine van vruchten, slagroom en allerhande taartjes.
Een prachtig dessert van suiker, room, vruchten, hoog opgetast zodat alle gasten aan tafel kunnen genieten van het schouwspel. Er zijn heel wat sokkels en andere oneetbare onderdelen nodig om zo’n bouwwerk tot stand te brengen.
De optocht van de zoetigheden, al dan niet als nagerecht (rond 1900).
Suiker als feest:
gastronomische desserts
19de eeuw