Suikerhistorie

De rol van suiker door de eeuwen heen

Bronnen beeldmateriaal

Het prille begin

800 v.Chr. - 0

Konfijten, conserveren en inmaken

18e eeuw

Naar Amerika!

15e - 16e eeuw

Suiker als feest:

gastronomische desserts

19de eeuw

Proeftuin Spanje

7e - 14e eeuw

Koekje erbij?

18e eeuw en later

Suiker hoort er vanzelfsprekend bij

Eind 19e eeuw

Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw

Suiker van biet!

19e eeuw

Suiker en slavernij

16e - 17e eeuw

Suikerbakkers

Eind 16e eeuw

Dieet en lijn

20e eeuw

De suikertovenaar

17e - 18e eeuw

Van medicijn

naar lekkere luxe

16e eeuw

Suiker in het normale voedingspatroon

20e - 21e eeuw

Suiker in het normale voedingspatroon

Hoe gaan we om met suiker in het normale voedingspatroon? In de 20e en 21e eeuw worden we ons bewust van de hoeveelheid suiker die in ons eten zit. Of die suiker van nature in een voedingsmiddel voorkomt, of dat die wordt toegevoegd door de fabrikant óf dat we die er zelf in stoppen. Die bewustwording helpt bij het kiezen van een normaal voedingspatroon.

 

Suiker vinden we de normaalste zaak van de wereld. De hele dag door komen we suiker tegen. Bij het ontbijt, door de yoghurt of in de jam, bij de koffie, bij de lunch, in het broodbeleg, bij de thee met het koekje, bij het nagerecht en vaak ook nog bij de drankjes later op de avond. Even nog los van de versnaperingen die daar tussendoor glippen. Zoals de kantoorpot met drop en toffees of kruidnoten.

 •               LEES MEER

  Feest

  Zoetigheden horen in eerste instantie bij feest, verwennerij, traktatie. In de loop van de eeuwen wordt suiker ‘normaal’ en neemt het aantal momenten waarop we zoetigheid nemen per dag toe. Om te beginnen het koekje bij de thee en het toetje na de hoofdmaaltijd. Koekjes smaken naar meer. Misschien is het een beetje uit de hand gelopen met de verwennerij. Suiker past in het dagelijkse voedingspatroon, maar zoals vaker geldt, wel met mate.

  Grapefruit met een schuimkopje

   

  Benodigdheden: 2 grapefruits, 1 groot eiwit of meer met 40 gram suiker, een scheutje rum, kirsch of cognac

   

  Halveer de grapefruits, neem er het vruchtvlees uit en reserveer de 4 mooiste stevig staande schillen. Ontdoe het vruchtvlees van vellen en pitten. Breng het op smaak met iets suiker, rum, cognac of kirsch. Vul 4 schillen met dit mengsel. Klop het eiwit zeer stijf met vrij veel suiker en leg van dit schuim een mooie kop op elke vrucht. Zet ze in de oven om het schuim te laten drogen.

   

  Uit: Toetjesboek van R. Lotgering-Hillebrand, 2e druk (1969).

   

   

  RECEPT

  Rie Cramer schreef poëtische kinderversjes met prachtige tekeningen erbij aan het begin van de 20e eeuw. Tontijntje mag mee met Mamaatje. Ze gaan winkelen, voor een kind niet al te interessant. Maar als beloning gaan ze samen taartjes eten, met een lekker glaasje limonade erbij voor de kleine jongen.

Ijsjes door Wayne Thiebaud (jaren ‘60).

 

 

 

Suiker in het normale voedingspatroon

20e - 21e eeuw